Armata israeliană a efectuat luni atacuri aeriene asupra Rafah, la câteva ore după ce Israelul le-a spus palestinienilor să evacueze părți din orașuldin sudul Gaza, unde s-au adăpostit peste un milion de oameni, relatează Reuters. Potrivit Apărării Civile din Gaza, Israelul bombardează două cartiere din Rafah, relatează AFP. La rândul său, șeful diplomației UE Josep Borrell face apel la Israel să renunțe la o ofensivă terestră și a considerat „inacceptabil” ordinul de evacuare dat de Israel locuitorilor din Rafah.

Israelul a atacat cartierul As Salam din Rafah, la sucrt timp dupa ordinul de evacuareFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Explozii în Rafah la scurt timp după ordinul de evacuare

Armata israeliană și-a intensificat luni bombardamentele în două cartiere din Rafah, după ce dimineață a ordonat locuitorilor să le evacueze, a anunțat Apărarea civilă palestiniană din Gaza pentru AFP.

Bombardamentele aeriene și de artilerie israeliene „durează de aseară și s-au intensificat din această dimineață”, a explicat Ahmed Redwan, purtător de cuvânt al Apărării Civile Palestiniene, precizând că două dintre cartierele vizate -- al- Shuka și al-Salam -- s-au numărat printre cele în care locuitorii au primit mesaje de evacuare de la armata israeliană.

Armata israeliană anunţase anterior că a început să evacueze civilii din Rafah, oraş situat în sudul Fâşiei Gaza, la graniţa cu Egiptul, considerat de Israel ca fiind ultimul bastion al mişcării palestiniene Hamas. IDF a descris operaţiunea ca fiind "de o amploare limitată", fără a menţiona ofensiva terestră planificată şi aprobată de premierul Benjamin Netanyahu, relatează News.ro.

Locuitorii au fost invitaţi prin SMS, apeluri telefonice şi afişe în limba arabă să se alăture unei "zone umanitare extinse" la 20 de kilometri distanţă.

"Plouă cu găleata şi nu ştim unde să mergem. Am aşteptat cu îngrijorare să vină această zi, iar acum trebuie să caut un loc unde să-mi pot duce familia", a declarat Abu Raed, un rezident, pentru Reuters prin intermediul unei aplicaţii de chat.

Explozii au fost auzite la scurt timp după prânz în estul oraşului Rafah.

Un oficial de rang înalt al Hamas a descris evacuarea ca fiind o "escaladare periculoasă".

"Administraţia americană, împreună cu ocupanţii, este considerată responsabilă pentru acest terorism", a declarat Sami Abou Zouhri pentru Reuters, referindu-se la Israel şi la aliatul său american.

Evacuările privesc mai multe cartiere de la periferia oraşului Rafah: civilii sunt trimişi în tabere de corturi în oraşele Khan Yuniss şi Al Mawasi, aflate în apropiere, potrivit radioului militar israelian.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a subliniat necesitatea unui atac militar, "în special în regiunea Rafah", din cauza impasului în care se află negocierile dintre Israel şi Hamas privind încetarea focului şi eliberarea ostaticilor israelieni deţinuţi în Fâşia Gaza.

Discuţiile dintre cele două părţi de la Cairo sunt în impas de la atacul asupra unui punct de trecere de la Kerem Shalom, în Fâşia Gaza, revendicat de Hamas, care a ucis duminică patru soldaţi israelieni, potrivit unei surse "de rang înalt", citată de postul de televiziune egiptean Al Qahera.

Totodată, Gruparea palestiniană Hamas a declarat luni că orice operațiune a Israelului în Rafah nu va fi un „picnic” pentru forțele israeliene.

Apelul UE către Israel

Israelul trebuie să renunțe la o ofensivă terestră în Rafah, a declarat luni șeful diplomației al Uniunii Europene, adăugând că UE și comunitatea internațională „poate și trebuie” să acționeze pentru a preveni un astfel de scenariu.

„Ordinele Israelului de evacuare către civili din Rafah prevestesc ce este mai rău: mai mult război și foamete. Acest lucru este inacceptabil”, a spus Borrell într-o postare pe X.